Een nieuwbouwwoning inrichten. Waar begin je?
Een nieuwbouwwoning inrichten. Waar begin je?
Gefeliciteerd! Je bent de trotse eigenaar van een nieuwbouwwoning. Waarschijnlijk ben je al vanaf het moment dat je de brochure voor het eerst las aan het dagdromen over je nieuwe woning en interieur. Ondertussen komt de projectontwikkelaar met de eerste vragen en deadlines en moeten er beslissingen worden gemaakt. Keuzestress en twijfel slaan toe, want er komt zo veel op je af. Wat houvast en focus zou fijn zijn. Daarom licht ik in dit blogartikel de drie belangrijkste thema’s uit voor jouw droom nieuwbouwwoning.
Een nieuwbouwwoning is misschien wel één van de lastigste woningen om in te richten. Waarom? Omdat een interieurontwerp ontstaat vanuit een bepaald concept, een sfeer die je voor ogen hebt of een bepaald karakter dat je wilt neerzetten. Wanneer je een kenmerkende woning koopt, zoals een oude school, boerderij of jaren ’30 woning, dan kun je de al aanwezige specifieke kenmerken en inspirerende elementen als uitgangspunt gebruiken voor jouw interieurontwerp. Maar geen zorgen, met deze tips geef jij je nieuwbouwwoning karakter en maak je van jouw nieuwe huis een droom die uitkomt!
Een goed begin is meer dan het halve werk. Wil jij van je nieuwe woning een kloppend geheel maken waarbij over alles is nagedacht? Met mijn workshop maak je die vliegende start!
Het (op)bouwen van je droom nieuwbouwwoning
Voor het (op)bouwen van je nieuwbouwwoning heb je te maken met de planning van de projectontwikkelaar en zijn of haar aannemers. Om ervoor te zorgen dat alles volgens plan verloopt, moet jij bepaalde keuzes maken. Keuzes waar je misschien nog over twijfelt, maar daar ga ik je bij helpen. Van het kiezen van de juiste verlichting tot aan het bepalen van een fijne indeling.
En misschien denk je nu ‘verlichting, dat komt later wel’, maar dit is zo’n belangrijk aspect van de afwerking van je nieuwbouwwoning. Want na het doorgeven van jouw ‘meerwerk’ wensen – denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, extra raam of wandje – krijg je ongeveer 1,5 jaar later de vraag om de aantallen en locaties door te geven van de lichtpunten in je huis. Waarom de projectontwikkelaar dit al zo vroeg in het proces wil weten, is omdat veel projecten ‘prefab’ worden gemaakt. Dit betekent dat veel grote onderdelen, zoals wanden, vloeren en plafonds, vooraf op maat worden gemaakt. Wil je bijvoorbeeld spots in het plafond? Of op bepaalde plekken stopcontacten in de wand? Hier wordt dan rekening mee gehouden tijdens de productie, zodat alles naadloos op elkaar aansluit.
Verlichting
Welke soorten verlichting heb je (nodig)?
Er zijn vier soorten verlichting:
- Basisverlichting komt van centrale lichtpunten in de ruimte. Denk aan een plafonniere of spots. Deze verlichting zorgt voor basislicht in de gehele ruimte of zone.
- Functionele verlichting is gericht op een specifiek en kleiner oppervlak, zoals staande lampen en leeslampjes, en vind je ook terug boven je keukenwerkblad.
- Accentverlichting is specifiek gericht op een object. Accentverlichting zie je bijvoorbeeld bij schilderijen of een bepaald meubel.
- Sfeerverlichting is misschien het meest bekend qua verlichting en zorgt voor sfeer in een bepaalde ruimte. Sfeerverlichting is vooral decoratief bedoeld.
Welke soort verlichting jij nodig hebt om je interieur in de spotlights te zetten, hangt af van jouw behoeften en wensen. Het is goed om per soort te kijken hoe en of de verlichting kan bijdragen aan meer sfeer. Door alle soorten mee te nemen in jouw keuze, creëer je een gevarieerd lichtplan wat enorm belangrijk is voor een krachtige uitstraling van jouw interieurontwerp.
Hoe bepaal je welke verlichting waar komt?
Nu je een beter beeld hebt van welke verlichting je wilt, is het belangrijk om te bepalen wáár je deze wilt. Hiervoor maak je een vlekkenplan. Met een vlekkenplan deel je de ruimtes alvast op in functionele zones, zoals: koken, dineren, ontspannen, werken, spelen en vermaak. Je kijkt dus naar de functie van de ruimte; hoe wil je de ruimte gaan benutten?
Per zone bepaal je jouw lichtbehoefte. Als een zone bijvoorbeeld om ontspanning draait, kun je kiezen voor basisverlichting om zo de hele zone te verlichten. Vind je het fijn om hier een boek te lezen? Dan is functionele verlichting ideaal. Heb je een mooi schilderij dat je wilt uitlichten? Gebruik dan accentverlichting. Zo zie je dat je per zone verschillende soorten verlichting kunt aanbrengen, maar het afhankelijk is van jouw behoeften en wensen.
Denk ook goed na over de hoeveelheid licht en het aantal lichtpunten per zone en verwerk dit in een lichtplan. Kom je hier zelf niet uit? Schakel dan hulp in, bijvoorbeeld van de betrokken installateur, een lichtwinkel in de buurt of een interieurontwerper. Door er eerst zelf over na te denken en een beeld te schetsen, kunnen zij je gericht helpen met het finetunen van je lichtplan.
Extra tip: neem geen spots voor het hebben van spots. Spots zijn prachtig, maar het gaat om jóuw behoeften en wensen. Wat wil je in die zone doen? En passen daar spots bij? Goede verlichting is essentieel voor een sfeervol interieur. Je wilt niet te weinig licht, maar ook zeker niet te veel. Bij een overkill aan lichtpunten, raken schaduwen uit balans en verlies je diepte en contrast in je interieurontwerp.
De indeling
Zo maak je een indelingsplan
Nu je de belangrijkste beslissingen hebt genomen en de projectontwikkelaar weer verder kan met de bouw, kun jij verder met de binnenkant van je nieuwe droomhuis. Het vlekkenplan dat je eerder hebt gemaakt voor het lichtplan, kun je gaan specificeren met meubels en accessoires voor een nieuw plan, namelijk: het indelingsplan voor jouw ruimte!
Ik raad je aan om per zone te beginnen met het indelen van de grote items en erna pas te kijken naar de kleinere items en accessoires. Pak hiervoor de plattegrond erbij die je hebt ontvangen van de projectontwikkelaar en maak ‘m op schaal na. Digitaal of met pen en papier. En begin met schuiven en uitproberen om tot de beste indeling te komen. Voor de meest creatieve oplossingen en ideeën kun je proberen twee compleet verschillende indelingen te maken. Zo zie je wat er allemaal mogelijk is en kun je een weloverwogen beslissing maken over jouw droomindeling.
Extra tip: zorg dat er voldoende afstand zit tussen de zones voor een ruimtelijk gevoel en waak er tegelijkertijd voor dat de verschillende zones geen losse eilandjes worden zonder samenhang.
De look & feel
Aan de slag met kleuren en materialen
Nu de indeling zo goed als staat, kun je aan de slag met de kleuren en materialen. Oftewel de look & feel van jouw interieur. Hiervoor is het belangrijk om jouw droom interieurontwerp helder te krijgen. Want hoe ziet die eruit? Met wat voor inrichting? Wie gaan er wonen? En met welke behoeften en wensen moet je rekening houden? Een hoop vragen, maar de antwoorden zijn nodig om de juiste look & feel te bepalen.
Eén van de meest gehoorde struggles als het gaat om een nieuwbouwwoning aankleden, zijn de kale, witte wanden. Wanneer alle wanden wit zijn/blijven, is het een stuk lastiger om een warme sfeer te creëren. In het begin kan het spannend zijn om die mooie, wit gestuukte wanden te beschilderen, maar het gaat je echt een hoop opleveren!
Vijftig tinten wit
En als we het dan toch over wit hebben, wil ik je gelijk meer duidelijkheid geven over de vijftig tinten wit 😉 Want naast RAL9001 en RAL9010, kennen we tegenwoordig ook RAL9016. Maar wat is het verschil tussen deze drie wit tinten en voor welke ga jij?
Laat ik beginnen met RAL9001. Dit is de meest warme variant van de drie en wordt ook wel crème wit genoemd. Deze kleur wit wordt veel gebruikt voor kozijnen en deuren.
RAL9010 is een zuiver witte, frisse kleur die niet te ‘klinisch’ aanvoelt. Vanwege de neutrale uitstraling wordt deze kleur voor van alles gebruikt: wanden, kozijnen, deuren … door de (kleine hoeveelheid) warme pigmenten, is de kleur niet spierwit.
De tint RAL9016 zie je de laatste jaren steeds vaker. Van de drie tinten is dit de meest frisse, harde kleur wit en wordt ook wel verkeerswit genoemd. Houd er rekening mee dat wanneer je een gelamineerd wit meubel – bijvoorbeeld van Ikea – voor een verkeerswitte wand plaatst, dat je een behoorlijk kleurverschil ziet.
Kleur toevoegen aan je interieur
Wanneer je er klaar voor bent om jouw witte wanden een mooie kleur te geven, is het belangrijk om eerst een duidelijk kleurenpalet samen te stellen. Hoe? Gebruik je moodboard als basis.
Heb je nog geen moodboard samengesteld en/of vind jij het lastig om een moodboard te maken voor jouw droominterieur? In mijn online workshop ga je stap voor stap aan de slag met jouw moodboard. We beginnen met het verzamelen van inspiratie. Jouw inspiratie gaan we clusteren en analyseren om tot een bepaalde sfeer te komen en dan selecteren we de mooiste beelden voor je uiteindelijke moodboard! Dit moodboard bepaalt het kleurenpalet en deze verwerk je volgens de 60-30-10 regel in je interieur.
Het doorvoeren van de juiste look & feel in je interieur
Wanneer je jouw verlichtingsplan, indelingsplan en moodboard met kleurenpalet hebt gemaakt, is het tijd om aan de slag te gaan; het shoppen kan beginnen!
Maar waar begin je? Hoe pas je jouw gekozen kleurenpalet toe op je shopping list en waar moet je op letten? Ook hierbij werk je van grof naar fijn. Denk eerst aan de grote items en oppervlaktes en maak het steeds kleiner, tot in de details. Zelf vind ik het fijn om in deze volgorde te werken:
- De juiste vloer: jouw vloer is zo’n groot onderdeel van je interieur en daarom raad ik je aan om hiermee te beginnen. In de digitale gids Nieuwbouwwoning inrichten vind je een complete module hierover. Ik deel de voor- en nadelen en ik vertel meer over de uitstraling van verschillende vloeren. Hiermee wordt het kiezen van jouw vloer een stuk eenvoudiger!
- Kleuren en materialen voor de (open) keuken: de keuken, nog zo’n belangrijke keuze waar je jarenlang plezier van wilt hebben. Zorg ervoor dat je vloer en keuken mooi op elkaar zijn afgestemd voor een fijne, krachtige basis.
- Een bank: als het gaat om los meubilair is je bank hét item met de meeste impact op de look & feel die jij wilt neerzetten. Door de grootte valt een bank meteen op in je interieur en daarnaast is het een kostbare aankoop; je wilt meteen de juiste keuze maken, zodat je er jaren van kunt genieten.
Hoe fijn een heel nieuw huis ook is, het brengt heel veel opties en keuzes met zich mee. Wat soms kan voelen als ‘te’ veel, waardoor je niet weet waar je moet beginnen voor jouw droominterieur. Om ervoor te zorgen dat jij geen keuzestress krijgt, maanden blijft twijfelen of misaankopen doet, heb ik de workshop digitaal beschikbaar gemaakt. Zodat jij op eigen tempo met de juiste handvatten keuzes kunt maken.
Heb jij een vraag of wil je meer weten? Stuur me vooral een berichtje!